Czwartek, 11 września 2025
20 lutego 2014 12:50 | Aktualności
Gmina Bytnica, Nadleśnictwo Bytnica oraz niemieckie stowarzyszenie Jagdverband Spree-Neiβe/Cottbus przeprowadziło w dniu 19.02.2014 w świetlicy wiejskiej w Dobrosułowie „Warsztaty kuchni myśliwskiej” . Były to ostatnie z trzech zaplanowanych spotkań warsztatowych odbywających się w ramach polsko-niemieckiego projektu sieciowego pn. „Łowiectwo – miedzy naturą a kulturą”, który jest współfinansowany w ramach Programu Operacyjnego Współpracy Transgranicznej Polska-Brandenburgia oraz budżetu państwa. Warsztaty przeprowadzili kucharze, którzy na żywo prezentowali jak poprawnie i smacznie przyrządzać potrawy z dziczyzny a każdy uczestnik warsztatów mógł sam spróbować wszystkich przyrządzonych potraw.
Pierwszym prezenterem był Pan Henryk Kasowski z Gryżyny, właściciel gospodarstwa agroturystycznego, który przygotował potrawę „Żeberka z jelenia w sosie grzybowym”. Kolejnym prezenterem był Pan Stefan Wesołowski – myśliwy z Budachowa, który przygotował potrawę nazwaną „Przysmak Łowczego”. (Zupa warzywna na podrobach z dziczyzny). Hitem warsztatów było przeprowadzenie całego procesu przygotowania i produkcji kiełbasy białej parzonej z dzika i jelenia przez Pana Leszka Tarłowskiego z Krosna Odrz. – technologa przetwórstwa mięsnego.
Na zakończenie wszyscy kucharze otrzymali obfity aplauz od uczestników warsztatów a goście z Niemiec odegrali na instrumentach myśliwskich sygnał „Pożegnanie”.
Pokonywać granice poprzez wspólne inwestowanie w przyszłość
Grenzen überwinden durch gemeinsame Investition in die Zukunft
Bytnica 52, 66-630 Bytnica
Fax: 068 391 58 88
Tel.: 683918700
E-mail: sekretariat@bytnica.pl