KALENDARZ IMPREZ 2025 W GMINIE BYTNICA! 21 czerwca – Festyn Budachowskich Pierogów. 29 czerwca – Festyn Parafialny w Bytnicy. 2 sierpnia – Festiwal Kultury Łowieckiej. 7 września – Festyn Pieczonego Ziemniaka - Dożynki Gminne.

Aktualności

20 lutego 2014 12:50 | Aktualności

Warsztaty kuchni myśliwskiej w Dobrosułowiu – 19.02.2014r.

Gmina Bytnica, Nadleśnictwo Bytnica oraz niemieckie stowarzyszenie Jagdverband Spree-Neiβe/Cottbus przeprowadziło w dniu 19.02.2014 w świetlicy wiejskiej w Dobrosułowie  „Warsztaty kuchni myśliwskiej” . Były to ostatnie z trzech zaplanowanych spotkań warsztatowych odbywających się w ramach polsko-niemieckiego projektu sieciowego pn. „Łowiectwo – miedzy naturą a kulturą”, który jest współfinansowany w ramach Programu Operacyjnego Współpracy Transgranicznej Polska-Brandenburgia oraz budżetu państwa. Warsztaty przeprowadzili kucharze, którzy na żywo  prezentowali   jak poprawnie i smacznie przyrządzać potrawy z dziczyzny a każdy uczestnik warsztatów  mógł sam spróbować wszystkich przyrządzonych potraw.

Pierwszym prezenterem był Pan Henryk Kasowski z Gryżyny, właściciel gospodarstwa agroturystycznego, który przygotował potrawę „Żeberka z jelenia w sosie grzybowym”.  Kolejnym prezenterem był Pan Stefan Wesołowski – myśliwy z Budachowa, który przygotował potrawę nazwaną „Przysmak Łowczego”. (Zupa warzywna na podrobach z dziczyzny). Hitem warsztatów było przeprowadzenie całego procesu przygotowania i produkcji kiełbasy białej parzonej z dzika i jelenia przez Pana Leszka Tarłowskiego z Krosna Odrz. – technologa przetwórstwa mięsnego.  

Na zakończenie wszyscy kucharze otrzymali obfity aplauz od uczestników warsztatów a goście z Niemiec odegrali na instrumentach myśliwskich sygnał „Pożegnanie”.


 

Pokonywać granice poprzez wspólne inwestowanie w przyszłość

Grenzen überwinden durch gemeinsame Investition in die Zukunft

obowiazek_publikacyjny.jpg



Artykuł przeczytano: 2111 razy WydrukujDo góry